Παρασκευή 9 Απριλίου 2010


Eνα ανοιχτό «παράθυρο» στον κόσμο των συγγραφέων

21 προσωπικότητες διεθνούς κύρους μαζί με 130 Έλληνες λογοτέχνες
στην 7η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
(22 - 25 Απριλίου 2010)


Ονόματα με ηχηρή παρουσία στο εξωτερικό αλλά και σημαντικό έργο στο ενεργητικό τους θα δώσουν την ευκαιρία στους αναγνώστες που θα βρεθούν στη φετινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης να τους συναντήσουν και ν’ ανακαλύψουν τη γοητεία της συγγραφικής τέχνης
τους.

Οι «υψηλές ταχύτητες» του Λόρδου Ντέιβιντ Όουεν στη σύγχρονη βρετανική πολιτική σκηνή ισχύουν ακριβώς και στις λογοτεχνικές επιδόσεις του. Συγγραφέας με ξεχωριστό βεληνεκές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, θα βρεθεί στην 7η ΔΕΒΘ για να μιλήσει για «Ασθενείς ηγέτες στην εξουσία».
Κορυφαίος μεταξύ των εκπροσωπών της σύγχρονης βαλκανικής λογοτεχνίας, ο Ρουμάνος Νόρμαν Μάνεα επιβεβαιώνει την αποδοχή του έργου του στο διεθνές αναγνωστικό κοινό με το πρόσφατα μεταφρασμένο του μυθιστόρημα «Η επιστροφή του χούλιγκαν» που θα παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη.
Κι άλλος ένας «γείτονας», ο Σέρβος Βλάντισλαβ Μπάγιατς, πολυμεταφρασμένος και εκθειασμένος από την επίσημη κριτική, θα μιλήσει για την επικαιρότητα του πρόσφατου βιβλίου του «Χαμάμ Βαλκάνια».

Δύο ελληνικά ονόματα, δύο λογοτεχνικές καριέρες εκτός ελληνικών συνόρων:
H ποιήτρια Ελένη Σικελιανός, δισεγγονή του Αγγελου Σικελιανού, «παίρνει τη σκυτάλη» της ποίησης ορμώμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Θεωρείται ανερχόμενη και έχει ήδη χαρακτηριστεί ως μία από τις σημαντικότερες «νέες φωνές» σε ΗΠΑ και Ευρώπη ενώ, ειδικά, στη Γαλλία σε μία εκδήλωση αφιερωμένη στην Αμερική («Belles etrangeres») κλήθηκε να συμμετάσχει ως ένα ανερχόμενο αστέρι της παγκόσμιας ποίησης. Στην 7η ΔΕΒΘ θα παρουσιάσει το έργο της -για πρώτη φορά- στη χώρα των προγόνων της.
O πεζογράφος Πάνος Καρνέζης ακολουθεί βήματα μιας διεθνούς καριέρας με έδρα την Αγγλία. Στο κοινό θα παρουσιάσει το (πέμπτο κατά σειρά) υπό έκδοση μυθιστόρημά του «Μοναστήρι».

Οι βιβλιόφιλοι θα έχουν επίσης την ευκαιρία να γνωρίσουν διαφορετικές όψεις της σύγχρονης λογοτεχνικής δημιουργίας από διαφορετικές χώρες του κόσμου:

Στην Έκθεση έχουν προσκληθεί 9 Κινέζοι πεζογράφοι και ποιητές , στο πλαίσιο της Κίνας - Τιμώμενης Χώρας, μεταξύ των οποίων ο πολυγραφότατος (100 περίπου βιβλία) Μπι Φέιγιου με πολλές περγαμηνές για τα μυθιστορήματά του στον δυτικό κόσμο (μεταφρασμένος σε Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία κ.ά.). Το μυθιστόρημά του «Το τρίγωνο της Σαγκάης» μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη το 1995 από τον Ζαν Γιμού (Shangai Triad).

6 Τούρκοι συγγραφείς επισκέπτονται την ΔΕΒΘ, με κοινό άξονα τα βιβλία τους για την Πόλη και τη Μαύρη Θάλασσα – μεταξύ αυτών ο γνωστός στην Ελλάδα ποιητής και πεζογράφος Αταόλ Μπεχράμογλου.


Το πλούσιο και εξαιρετικά ενδιαφέρον πολιτιστικό πρόγραμμα της 7ης ΔΕΒΘ περιλαμβάνει την παρουσίαση -και παρουσία- 130 Ελλήνων συγγραφέων (μεταξύ αυτών 40 συγγραφείς παιδικού βιβλίου) που θα δώσουν το στίγμα της συνεχώς εξελισσόμενης ελληνικής λογοτεχνίας. Ανάμεσά τους οι Ρέα Γαλανάκη, Αντώνης Σουρούνης, Ελένη Σαραντίτη, Γιάννης Ξανθούλης, Σώτη Τριανταφύλλου, Χρήστος Γιανναράς, Λένα Διβάνη, Βάσω Ψαράκη, Δ.Ν. Μαρωνίτης, Σοφία Νικολαΐδου, Μιχάλης Γκανάς κ.ά.

To άρθρο δημοσιεύθηκε απο το ΕΚΕΒΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου