Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Με λένε Νιλουφέρ


Μητσιάλη, Αλεξάνδρα. Με λένε Νιλουφέρ. Πατάκη, 2009.

Πομάκοι! Πόσοι άραγε από εμάς γνωρίζουν την ιστορία αυτής της υπέροχης φυλής με τα ελληνικά χρώματα;
Οι μικροί αναγνώστες διεισδύουν στις πολύχρωμες σελίδες της ιστορίας για να βαπτιστούν με την πομάκικη κουλτούρα.
Μία τάξη, μία δασκάλα, μαθητές με διάφορα ονόματα. Στο παιχνιδομάθημα που τους έκανε η κυρία Λίνα η δασκάλα , η Μελέκ θα γίνει ζευγάρι με την Αγγελική, η Τριανταφυλλιά με την Γκιούλ, η Μπαχάρ που στα πομάκικα σημαίνει Άνοιξη θα μπορούσε να γίνει ζευγάρι με όλες τις Λεμονιές, Γαρυφαλιές, Δάφνες και Μυρσίνες της Ελλάδας.
Η Νιλουφέρ που το όνομά της σημαίνει Νούφαρο δεν βρίσκει κανένα παιδί για να ζευγαρώσει το όνομά της. Τότε η κυρία Λίνα, που τρέφει δυνατή αγάπη για τα παιδιά, της εξηγεί ότι όνομά της θα το συναντήσει σε άλλες χώρες του κόσμου. Και για να την παρηγορήσει της δείχνει ένα πίνακα του Μονέ με νούφαρα. Και τότε η Νιλουφέρ ονειρεύεται ότι κάποτε θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο για να βρει το όνομά της και θα φτιάξει και ένα σπίτι με μια λίμνη γεμάτη νούφαρα καλύτερη από του κυρίου Μονέ. Η κυρία Λίνα επίσης της εξήγησε ότι κάποτε οι άνθρωποι θα φτιάξουν ένα μεγάλο χρυσό βιβλίο. Και θα γράψουν όλα τα ονόματα που μπορεί από χώρα σε χώρα να ακούγονται διαφορετικά, είναι όμως τα ίδια και θα ενώνουν τους ανθρώπους. Γιατί τα ονόματα βγαίνουν από τα πιο όμορφα πράγματα που ζουν οι άνθρωποι.
Τότε η Νουλιφέρ αγόρασε ένα λεύκωμα καφέ και έγραψε τις πρώτες της λέξεις: Αγάπη – Σεβγκή (κυρία Λίνα). Τελικά ίσως το χρυσό βιβλίο να γραφτεί πιο σύντομα…..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου