Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010


Κάτσου-Καντάνη, Σταυρούλα Ο Τόνι και οι τόνοι.
Πρόκειται για μια ξεχωριστή ιστορία, όπου οι τόνοι με αρχηγό τους, τον Τόνι το βαρύτονο, αποφασίζουν να κατέβουν σε μια πρωτότυπη απεργία. Βγαίνουν από τα βιβλία, τις λέξεις, τη μουσική, τα χρώματα, τις φωνές των ανθρώπων και πάνε για παιχνίδι.
Στην αρχή τα παιδιά είναι χαρούμενα, γιατί δεν θα ξανακάνουν λάθη, όμως γρήγορα αντιλαμβάνονται πως άλλα τους υπαγορεύει η δασκάλα τους και άλλα γράφουν, άλλα θέλουν να πουν και άλλα καταλαβαίνουν. Μαθητές και δάσκαλοι ψάχνουν να τους βρουν. Μα και οι τόνοι κουρασμένοι από το παιχνίδι, καθώς πέφτει το σκοτάδι, θέλουν να επιστρέψουν στο σπίτι τους, στη θαλπωρή των βιβλίων. Και τα καταφέρνουν με τη βοήθεια της γιαγιάς περισπωμένης.
Μιας γιαγιάς με γνώσεις, με εμπειρίες, με ευαισθησίες, που μιλά με νοσταλγία για τους ξεχασμένους τόνους, την περισπωμένη και την οξεία, τόνους που κατοικούν στα παλιά βιβλία και χρησιμοποιούνται από τους λάτρεις του πολυτονικού συστήματος.
«Ο Τόνι και οι τόνοι» είναι ένα βιβλίο χαρούμενο, διασκεδαστικό, με λόγο που ρέει, με ύφος ανάλαφρο και παιγνιώδες, με θαυμάσια γλώσσα, με χιούμορ, με ευαισθησίες, για τη σπουδαιότητα, την αξία, τη σημασία των τόνων στο γραπτό και στη μουσική, στις εικαστικές τέχνες, στη φύση και κατ΄ επέκταση στη ζωή μας.
Ένα αξιόλογο βιβλίο που θα το αγαπήσουν, θα το χαρούν μικροί και μεγάλοι αναγνώστες, χρήσιμο για εκπαιδευτικούς, για γονείς που θέλουν να βοηθήσουν τα μικρά σπουργιτάκια τους να μάθουν να τονίζουν σωστά τις λέξεις, να κατανοήσουν τη λειτουργικότητα των τόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου